Intussen in het asiel: Katers

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Ik ben een groot fan van Rituals producten maar de laatste weken denk ik toch wel twee keer na voordat ik dit ‘s morgens gebruik. De reden? Eén uur later heeft de aangename geur al plaatsgemaakt voor de indringende lucht van ongecastreerde katers.

Het asiel wordt momenteel overspoeld door ongecastreerde katers, met bijbehorend aroma...

Katerlucht

Momenteel komen veel ongecastreerde katers het asiel binnen. We gaan inmiddels de dubbele cijfers in. Dit gaat niet geheel onopvallend; ook de collega’s van andere afdelingen zijn op de hoogte. De geur van deze katers trekt namelijk verder dan alleen de afdeling waar ze verblijven. Precies de bedoeling van die geur, natuurlijk. Vooral de persoon die de katers verzorgt heeft het zwaar. Niet alleen moet die in de lucht verblijven, ook na afloop wil er niemand meer in je buurt komen. Het lijkt wel alsof de geur zich met kleine weerhaakjes aan je kleding en haren bevestigt, waardoor je er de rest van de dag nog plezier van hebt. Pas door wasmachine, douche en –jawel- Rituals, kom je er weer vanaf.

Spanning op de werkvloer

Alhoewel er onder de collega’s over het algemeen een goede sfeer hangt, zorgen de katers toch voor enige verstoring daarvan. Er wordt luid en duidelijk geklaagd over de lucht die de kattenverzorgsters met zich meedragen, Ze zijn nergens echt welkom totdat ze schone kleren aangetrokken hebben.

Vorige week besloot onze kachel ‘s nachts op hol te slaan, zodat het de volgende morgen rond de 27 graden was in de quarantaine…toch wel iets te warm. Om deze hitte uit de ruimtes te krijgen moesten alle deuren open blijven staan. Behalve voor verkoeling zorgde dit voor een vrije doortocht van het heerlijke aroma van onze ongecastreerde heren. Weer klonk er geklaag van vooral de collega’s van de honden. “Alsof het bij de honden ‘s ochtends naar bloemetjes ruikt” kaatsten we maar terug.

Ongecastreerde kater Zinan is een van de 'Lentekaters' in het asiel.

Gevaar voor eigen leven

Eerlijk is eerlijk, ik moet mijn collega’s gelijk geven. De lucht die een kater met zich meebrengt is echt niet aangenaam. Daarnaast en belangrijker nog, lopen ongecastreerde katers buiten veel gevaar. Volledig geleid door hun hormonen steken ze veel en vaak drukke verkeerswegen over met alle risico’s van dien. Ze sproeien op alle mogelijke plekken en natuurlijk vechten ze met elkaar om de gunsten van een poes. Kortom, ze ‘slijten’ veel harder dan een gecastreerde kater waardoor ze jaren korter leven dan hun gecastreerde soortgenoten. Daarnaast hebben deze vruchtbare jongens natuurlijk een belangrijk aandeel in de ongewenste overpopulatie van katten. Al met al kan ik alleen maar van harte aanraden om je kater te laten castreren. Je-weet-wel-katers zijn veiliger voor de kat en aangenamer voor de mens.

Wij zijn hier al flink bezig. Dierenarts Colette heeft dit jaar al aardig wat castraties achter haar naam staan. Dit doet ze met liefde. Maar ook zij sloeg achterover toen ze een afdeling moest betreden waar vier ongecastreerde katers verbleven. “Jeetje, het slaat gewoon op je ogen zo heftig!”

Voorlopig moeten wij maar aan de geur wennen, want de ongecastreerde katers blijven binnen komen. Op dit moment is meer dan een derde van alle katten in onze quarantaines ongecastreerde kater. Gelukkig zijn ze wel bijna allemaal hartstikke lief, maar opgehaald door een eigenaar worden ze zelden. Wij gaan zorgen dat hun wonden helen, dat ze ingeënt worden, gechipt en ‘geholpen’. Daarna krijgen ze allemaal een fijn nieuw thuis. Wij zijn voorlopig dus nog regelmatig in de Rituals winkels te vinden. Even een lékker geurtje snuiven.

Omdat de zogenaamde ‘lentekaters’ zelden worden opgehaald door een eigenaar, zijn alle kosten om hen te helpen voor het asiel. Het hele pakket loopt per kat op tot zo’n 140 euro. Het aantal ongecastreerde zwerfkaters heeft inmiddels de dubbele cijfers bereikt, dus dat hakt er voor ons financieel flink in. Als u ons hierbij wilt steunen met een kleine bijdrage, klik dan hier. Alle beetjes helpen!

Lentekaters Bjorn en Nathan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Evenement
27 juni 2024

Kom naar de Open Dag van de Duinvallei

Op zaterdag 29 juni kun je tijdens de Open Dag van de Duinvallei in Katwijk een kijkje nemen op deze mooie locatie. Wij zijn aanwezig met een kraampje met hondenspulletjes, er is een hondenspeelplaats, speeltuin, tiny houses en nog veel meer!

Nieuws
19 juni 2024

Leesvoer voor de zomer: de nieuwe Beestenbende!

Spelen is goed voor dieren! Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Dat en nog veel meer leest u in de gloednieuwe editie van ons lijfblad Beestenbende. Met onder meer een charme-offensief van covergirl Jaimy, een interview met vrijwilligster Indy en een woordzoeker voor op het strand.

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren