Intussen in het asiel: Hitteplan plús

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Dinsdag tijdens het personeelsoverleg is er één onderwerp: hitte en koeling. Sommige collega’s voelen zich boven de 30 graden zo fris als een hoentje, terwijl andere -waaronder ikzelf- bij dit soort temperaturen meer op een gekookte kip beginnen te lijken.

Katten in quarantaine

Ik druk iedereen nog eens extra op het hart om zichzelf in acht te nemen, veel te drinken, stoppen als het niet gaat enzovoorts. Toch moeten we dóór.

Ik maak me vooral zorgen over de katten in de quarantaines. Zij zitten aan de kant waar de zon bijna de hele dag ongenadig tegenaan beukt. Zondag al zetten we partytenten voor de ramen (die reeds zijn voorzien van zonwering). Desondanks is het al best warm in de kleine ruimtes.

Warmte…ehh koeltepomp

De quarantaines, spreekkamer en nachtopvang worden verwarmd via een warmtepomp. Vaag staat me iets bij dat een warmtepomp ook moet kunnen koelen via de vloerverwarming. Ik stuur een mail in die strekking aan Johan, onze zonne-installateur. (Of wacht, hij installeert natuurlijk geen zonnen. Die ene die we al hebben kan z’n werk prima alleen af. Onze zonnepanelen-zonneboiler-warmtepomp-installateur van Solar Leiden dus.)

Maandag mailt hij terug “ja hoor, helemaal geen probleem. Woensdag komt Stefan de koelfunctie activeren”. Woensdag om 11 uur volgt deze foto:

Kattenverzorgster Marlies demonstreert dat de vloerkoeling via de warmtepomp bij Dierentehuis Stevenshage werkt.

En op donderdag deze:

In de quarantaine afdeling van Dierentehuis Stevenshage in Leiden is het lekker koel tijdens de hittegolf, dankzij de warmtepomp.

Ik geloof dat het werkt!

Tropenrooster

Intussen begint de helft van team Stevenshage om 6 uur ’s ochtends met de verzorging en schoonmaak, bijgestaan door een aantal vrijwillige bikkels. Zij gaan vroeger naar huis. De andere helft volgt het gewone rooster.

Vanaf dinsdag sluiten we de kattenhallen voor bezoekers. Omdat 1: katten zich -verstandig- bij tropische temperaturen heel koest willen houden. Omdat 2: katten dan helemaal geen zin hebben in polonaise aan hun lijf. Omdat 3: het domweg door het dichthouden van de deuren koeler blijft in de hallen.

Hierdoor krijgen we af en toe geïrriteerde reacties te verwerken, deze week. Dat “ze er een heel stuk voor hebben gefietst”. Of “speciaal een dag voor hebben vrij genomen”. Of “er wel begrip voor hebben, maar o kijk, dat andere asiel is wel open, dan gaan we daar wel naar toe.” Het zij zo. De plaatsbare katten liggen intussen verstandig gewoon voor pampus. Vanaf vandaag bent u tussen 13.00 en 16.00 uur overigens weer van harte welkom om kennis te maken met onze dieren.

Spullen brengen

Iemand van Welkoop Rijnsburg trotseert ’s woensdags de hitte en brengt dozenvol blikvoer en ander eten. En ze is lang niet de enige. Mensen lopen af en aan met handdoeken, speelgoed, voer en textiel voor in de DierenLot bak. Ik heb bewondering voor hen maar snappen doe ik het niet helemaal. Het zal wel met het verschil tussen de hoentjes en de kippen te maken hebben…

Nu we het toch over vogels hebben: deze week hou ik elke avond als een havik de buitenthermometer in de gaten. Zodra de temperatuur buiten zakt tot beneden die van binnen (ietwat omslachtig geformuleerd) rén, nou ja ren, ik naar het asiel en zet alle ramen en deuren open. Op de bovenverdieping van het asiel is het rond de 30 graden. Een avondbriesje van 27 graden voelt dan werkelijk als een, tja, als een briesje van 27 graden.

Hitteplan plús

Donderdag voert Marianne bij de honden het hitteplan plus in. ’s Ochtends gaat alles ‘gewoon’ naar buiten, wandelen en plonzen in de hondenbadjes en ’s middags blijven ze binnen. Om dan -voor het eerst in de Stevenshage historie- in de avond weer te gaan wandelen, eten en schoonmaken. Wederom bijgestaan door een aantal trouwe en vuurvaste vrijwilligers.

Kat in een hangmat
Het getij van de zomer
Flip-flops op de vloer

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren