Intussen in het asiel: De tanden van Panda

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het is even voor Kerst 2021. Er wordt een zwerfkat binnengebracht. De zwart-witte kater is verlegen, lief en ziet er nogal verfomfaaid uit. “Ahh ouwetje” zeggen we tegen elkaar “dertien-plus toch zeker”.

Goedkoop knuffelbeest

Hij (op de een of andere manier heb ik wekenlang gedacht dat hij een zij was, misschien door zijn smalle bekkie…) blijkt een chip te hebben. Panda heet hij, wat voor een zwart-witte kater in goeden doen natuurlijk een uitstekend gekozen naam is. Maar op dat moment lijkt hij eerder op een goedkoop knuffelbeest waar bijna alle vulling is uitgehaald.

Het duurt even voordat we een eigenaar te pakken hebben, waarna blijkt dat Panda reeds bij ons op de wachtlijst stond voor afstand. Panda had namelijk grote moeite met de andere dieren in huis en verkoos daarom al een tijdje om min of meer buitenshuis te wonen. Totdat hij het comfort te erg ging missen, besloot een woning te kraken en de kat des huizes de toegang tot zijn eigen huis ontzegde. Dat werd een beetje te gek, waarna hij als huisvredebreker naar ons toe werd gebracht.

Slechte gezondheid

In overleg met zijn eigenaar besluiten we dat het beter is als Panda bij ons blijft. Hij blijkt pas een jaar of zeven oud te zijn – al die strubbelingen tijdens het zoeken naar een woning zijn hem niet in de kouwe kleren gaan zitten. Zijn dramatisch slechte gebit kan niet wachten, daarvoor maken we meteen een afspraak bij de dierenarts. Qua medische kwalen ontdekken we verder niet meteen iets.

En toch. Iedereen die hem ontmoet, ziet meteen dat hij letterlijk en figuurlijk niet lekker in zijn vel zit. Panda eet slecht, komt niet aan en tiert gewoonweg niet. Bloedonderzoek maakt ons niet veel wijzer, hoogstens een beetje bloedarmoede. Dan valt het op dat hij steeds vaker op de kattenbak wordt aangetroffen, waar hij met een moeilijk gezicht kleine plasjes produceert die er bloederig uitzien. En het laatste beetje energie dat hij af en toe nog kon opbrengen, is nu ook verdwenen.

De röntgenfoto van asielkater Panda laat grote blaasstenen zien.

Blaasstenen

Op de foto die we laten maken, is een stel blaasstenen zichtbaar waar een geoloog jaloers op zou zijn. Eigenlijk een opluchting – figuurlijk dan – omdat we nu een oorzaak hebben voor zijn miserabele toestand. De letterlijke opluchting voor Panda komt pas nadat de stenen operatief verwijderd zijn. De gebitsbehandeling wordt vanwege deze operatie uitgesteld. Ziezo, dat is achter de rug, denken we optimistisch…opknappen maar, Panda!

Niesziekte

Zelf denkt hij daar anders over. Lijkt misselijk, eet nog steeds niet en blijft sloom. Complicaties na zo’n heftige operatie zijn nooit uit te sluiten, dus wordt zijn antibioticakuur verlengd en zijn gebitsbehandeling wederom uitgesteld. Intussen breekt in de afdeling van Panda ook nog zware niesziekte uit en het kan niet anders of ook Panda krijgt daar een tik van mee. We maken ons zorgen maar meer dan wat we al doen, kunnen we niet verzinnen. We moeten op zijn eigen berenkracht vertrouwen.

Gebitsbehandeling

Langzaam, heel langzaam krabbelt hij uit het dal. Elke dag zien we iets meer van de zielenpiet verdwijnen en van de panda verschijnen. Hij móet nu echt nog een keer onder narcose voor zijn tandjes. En in plaats van een bos rode rozen geven we hem op 14 februari bij wijze van valentijnscadeau een tandartsbezoek. Als bewijs van de erbarmelijke staat van zijn gebit plaatsen we hieronder zijn gebitskaart. De rood gekleurde elementen zijn verwijderd (dat bamboe kauwen kan hij verder wel vergeten). Nog half groggy komt hij ’s middags terug naar het asiel. Of ik hem ’s avonds nog een beetje eten wil geven. Natuurlijk wil ik dat.

De gebitskaart van asielkater Panda bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Enorme eetlust

Gezien zijn voorgeschiedenis verwacht ik een hoopje ellende aan te treffen die ik zal moeten coachen om alsjeblieft een paar hapjes te willen nemen. Bij wie ik bloederige dribbeltjes spuug van de zwart-witte wangetjes moet deppen. Wiens pootje ik vast moet houden om hem te wijzen waar de kattenbak nu ook alweer is gebleven. Van alles verwacht ik. Behalve een Panda die luid en duidelijk te verstaan geeft dat hij toch wel Heel Erg Honger heeft en die zijn bakje Gourmet mousse al leeg heeft geslobberd voordat ik het lege blikje nog maar in de vuilnisbak heb gegooid.

Nieuw thuis

Inmiddels zijn we wéér een aantal weken verder. Panda is nu een mooie zwart-witte kater met een vrolijk hoofd die zijn naam weer eer aan doet. Er zijn jaren van hem afgevallen en een paar onsjes bijgekomen. Hij heeft alle benodigde inspecties van de dierenarts doorstaan en het stempel van goedkeuring gekregen. Panda rocks! Panda is klaar voor een nieuw thuis.

Klik hier om de volledige beschrijving van Panda te lezen. Denkt u dat u na het lezen van de beschrijving geschikt bent voor deze kat? Maak uw interesse dan kenbaar via het daarvoor bestemde formulier.

Kater Panda is na een gebitssanering en blaasstenen goed hersteld bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren