Intussen in het asiel: De ochtend van een kattenverzorgster

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het blog is deze week geschreven door gastblogger Marlies Knoppert, kattenverzorgster bij Dierentehuis Stevenshage.

De ochtend begint zoals altijd met de vrijwilligers aan het werk te zetten. Gelukkig zijn er deze ochtend aardig wat mensen en is elke afdeling bezet. Top! Mijn vaste collega Jonne is helaas ziek, maar vakantiehulp Laura zal mij helpen bij een interne verhuizing die vandaag op het programma staat. De laatste weken zijn er veel nieuwe katten binnen gekomen, waardoor de quarantaine vol raakt. We moeten dus plek creëren voor de nieuwe katten die weer binnen zullen komen. Gisteren heb ik samen met Nicolette en Syl een plan gemaakt om de katten van hal 3 te verhuizen naar hal 1 en 2. In de hallen zitten normaal gesproken de katten die al plaatsbaar zijn. Gelukkig zijn er de laatste tijd flink wat katten geplaatst, waardoor er ruimte is in de hallen. Meer dan in de quarantaine. Hal 3 wordt nu een tijdelijke quarantaine waar de katten uit quarantaine D en E naartoe verhuizen.

Er zitten momenteel nog vier katten in hal 3 die allemaal wat verlegen zijn en oppakken is niet hun grote hobby. Gelukkig is vrijwilliger Ronald er. Hij werkt vaak in hal 3 waardoor hij de katten goed kent en andersom. Hij verhuist de katten zonder veel stress. Ondertussen voer ik Randolf, een kitten van 3 weken oud, gevonden bij een vuilniscontainer, terwijl Laura kitten Wave gaat flessen. Wave is een pasgeboren kitten van een erg magere moeder die niet genoeg melk heeft. Zodra we klaar zijn maken we hal 3 schoon en richten het in voor de nieuwe katten.

Ik heb net de eerste kat verhuisd als de dierenambulance komt met een kat die onder een soort lijmachtig spul zit. Haar hele flank en rechter voorpoot zitten onder. Wat het precies is, geen flauw idee, maar het ziet er niet goed uit en de kat heeft er duidelijk last van. We bellen meteen de eigenaar die we via de chip hebben achterhaald, maar helaas wordt er niet opgenomen. Ik stuur een sms met de vraag of ze zo snel mogelijk contact wil opnemen. De kat, die Marie Claire heet, kan hier niet op wachten en we besluiten om meteen naar onze dierenarts te gaan. Ik vraag snel aan vrijwilliger Annemarie of zij ondertussen de andere katten van quarantaine D wil verhuizen naar hal 3.

Laura en ik gaan naar de dierenartspraktijk met Marie Claire waar ze onder narcose gebracht wordt, zodat wij de kat rustig kunnen scheren. De met lijm bedekte vacht moet eraf. Het doet haar pijn, maar ook zit er al wat lijm aan haar bekje; ze heeft het er zelf al af proberen te likken. Haar flank is redelijk makkelijk te scheren, maar zodra we bij haar poot komen wordt het moeilijk. Daar zit zoveel lijm, en helemaal tot op de huid, scheren is nauwelijks nog mogelijk. We besluiten te gaan wassen. Het spul is er ontzettend moeilijk uit te krijgen en ik bel Nicolette en Syl voor tips, want wat voor middel gebruik je om een kat die onder de lijm zit schoon te krijgen? Ook de dierenarts komt nog even kijken hoe het gaat. Meteen bespreken we de toestand van een zwerfpoesje dat ik gisteravond bij de praktijk heb gebracht nadat ze erg zwak buiten op straat was gevonden. Helaas gaat het nog erg slecht met haar. Laura en ik krijgen het meeste van de lijm bij Marie Claire eraf en we laten haar langzaam wakker worden. In de middag is ze gelukkig opgehaald door haar eigenaar.

Terug op het asiel rond 10:45 zit kitten Randolf te gillen dat hij wil eten. Annika meldt dat hij om 10:00 nog wat eten heeft gehad, maar zelf zegt hij van niet. We besluiten even bij Randolf te zitten en hem nog wat eten te geven. Terwijl hij aan het eten is zien we toch nog een vlo lopen. We hebben hem al paar keer gekamd (hij is te jong voor vlooienmiddel), maar hij zal toch vaker gekamd moeten worden. Als we Randolf zo zien smullen krijgen we zelf inmiddels ook wel trek; onze koffiepauze was erbij ingeschoten door poes Marie Claire.

We lopen naar de kantine toe om snel een boterham te eten en dan verder. De een gaat Randolf nog een keer kammen en de ander gaat quarantaine D ontsmetten. Onderweg naar de kantine komen we Nicolette tegen en we updaten haar over de kat die onder de lijm zat. Ondertussen gaat de telefoon. Het is de dierenambulance: ze zijn onderweg met een moederpoes met twee kittens. Een van de kittens heeft mogelijk een gebroken poot. Oké, geen tijd voor pauze. Laura en ik gaan snel naar quarantaine D, die nu echt snel ontsmet moet worden zodat er weer nieuwe katten in kunnen. Nicolette laat haar administratie liggen en komt ons helpen door Randolf te kammen en daarna kitten Wave nog een keer te flessen.

We zijn nog niet klaar met schoonmaken als de dierenambulance komt. Nicolette, Laura en ik kijken de katten na. Een van de kittens heeft een lelijke ontsteking onder haar voet. Het ziet er slecht uit en ze heeft er ook flink last van. Duidelijk dat ze naar een dierenarts moet. Ik bel de praktijk dat ik er weer aankom.  Ze herkennen mijn nummer tegenwoordig al als ik bel en nemen meteen op met ‘hoi Marlies’. Uiteraard mag ik meteen komen en neemt dierenarts Roel de tijd om kitten Lot (zoals ze is genoemd) goed na te kijken. Hij geeft haar een aantal injecties en meldt dat hij haar graag wil zien op vrijdag als hij zelf op het asiel komt. Lot mag weer mee naar asiel. Teruggekomen is het inmiddels 12:30 uur. Tussen 12:00 en 13:00 is eigenlijk onze lunchpauze, maar dieren houden hier geen rekening mee. Ik heb nog een half uur tijd om snel een boterham naar binnen te werken voordat we open gaan voor de klanten.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
19 mei 2024

De collecteweek gaat van start!

Van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei kunt u onze vrijwilligers aan uw deur verwachten met de bekende oranje collectebus. Met elkaar hopen we een mooi bedrag op te halen voor de medische kosten van de asieldieren. Geen collectant gezien? Doneer dan online!

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren