Intussen in het asiel: De kittens van Mauw

Intussen in het asiel: De kittens van Mauw

Het is iets voor half acht in de ochtend als ik op de fiets zit onderweg naar het asiel, als ik via mijn oordopjes hoor dat de telefoon gaat. Als er zo vroeg gebeld wordt is het vrijwel zeker één van onze pleeggezinnen om te melden dat er iets niet goed gaat. Mijn gedachten gaan meteen naar Mauw, een poes die hoogzwanger bij ons is gebracht. Ze mocht naar een van onze pleeggezinnen zodat ze meer ruimte voor zichzelf heeft, daar rustig kan bevallen en haar kittens in een huiselijke omgeving kan laten opgroeien.

Moederpoes Mauw met haar kittens bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Bevalling

Aan de telefoon krijg ik inderdaad Annemieke, de pleegmoeder van Mauw. Ze blijkt al even bezig met de bevalling. Met de eerste twee kittens gaat het goed, maar de derde kwam helaas dood ter wereld. Zojuist is nummer vier geboren. Het kleintje leeft nog, maar haar hele darmstelsel zit aan de buitenkant van haar lijfje. Ze heeft geen enkele kans van overleven en wordt naar een dierenarts gebracht, waar ze helaas moet worden ingeslapen. Collega Eline is ook onderweg voor een werkdag op het asiel maar rijdt met haar auto nu snel naar Annemieke toe. Net op tijd om kitten nummer vijf geboren te zien worden – helaas ook niet levend. Vlak daarna komt er nog een zesde kitten. In eerste instantie denken Annemieke en Eline dat ook deze al overleden is, maar dan blijkt er toch iets van leven in te zitten. Ze slaken een zucht van verlichting. Tenslotte komt nummer zeven ter wereld, gelukkig ook levend.

Kwetsbaar

De vier levende kittens van moeder Mauw drinken vooralsnog goed en we hopen van harte dat het zo blijft gaan. De kwetsbare kleintjes zijn nog lang niet uit de gevarenzone en ze zijn ook wat klein van stuk. Het wordt hard hopen dat ze over een week of negen beschikbaar komen voor een nieuw thuis (vóór die tijd zijn ze zeker niet te bespreken).

Groot risico

Regelmatig hoor ik mensen zeggen: “Oh, dat lijkt me zó leuk, een nestje!” Helaas weten wij wel beter. Er gaat regelmatig iets ernstig mis en de zwangerschap en bevalling zijn een grote belasting voor het lijf van de moederpoes. Het grootbrengen van kittens is zwaar voor zowel moeder als eigenaar, en brengt altijd extra kosten met zich mee. Daarnaast kregen wij afgelopen jaar vaker dan voorgaande jaren al wat oudere kittens in het asiel, waarbij het de eigenaren maar niet lukte om zelf een goed nieuw thuis voor de kittens te vinden. Herplaatsen wordt dus steeds lastiger. De ‘leuke’ nestjes vormen zo een groot welzijnsprobleem voor katten.

Laatste nest

Van Mauw weten we dat dit niet haar eerste nest was en er is ook zeker een kans dat ze nu een inteelt nestje heeft gekregen, wat de kans op afwijkingen en een zwak afweersysteem bij de kittens vergroot. Wat we wel weten is dat dit haar laatste nest zal zijn. Wat zal ze blij zijn als ze eindelijk een leven krijgt waarin ze er helemaal voor zichzelf mag zijn.

Op tijd steriliseren

Wij adviseren katteneigenaren met klem om hun kat tijdig te laten steriliseren. En om een misvatting uit de wereld te helpen: een poes hoeft géén nest te hebben gehad voor zij gesteriliseerd wordt. Daarbij komt de veel grotere kans van een ongesteriliseerde poes of ongecastreerde kater op kattenaids (feline immunodeficiëntie virus, FIV). Deze ongeneeslijke ziekte zien we helaas ook in onze regio regelmatig opduiken. Draag dus uw steentje bij aan het kattenwelzijn in onze regio en steriliseer uw kat op tijd. Datzelfde geldt uiteraard voor de castratie van katers, immers: it takes two to tango.*

* Alle plaatsbare katten ouder dan 6 maanden zijn bij Stevenshage gecastreerd of gesteriliseerd.

5 gedachten over “Intussen in het asiel: De kittens van Mauw

 1. Goed en leerzaam verhaal.
  Wat zielig van de overleden kittens. Natuurlijk eisen zwangerschap en bevalling veel van de moederpoes.
  Els en Leo

 2. de kosten van steriliseren van een poes zijn en blijven onverminderd hoog ,veel mensen kunnen dat niet betalen.
  organiseer eens een steralisatie week voor de minima/voor de helft van de prijs.
  misschien trekt dat meer baasjes over de streep.

 3. Polleke is een schatje .
  Ik wou graag afspraak om te komen kijken . Of een vergelijkbaar katje.
  M Westra

  Ben nu in de sportschool maar ik hoor graag van u.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.