De kittens van Mauw

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het is iets voor half acht in de ochtend als ik op de fiets zit onderweg naar het asiel, als ik via mijn oordopjes hoor dat de telefoon gaat. Als er zo vroeg gebeld wordt is het vrijwel zeker één van onze pleeggezinnen om te melden dat er iets niet goed gaat. Mijn gedachten gaan meteen naar Mauw, een poes die hoogzwanger bij ons is gebracht. Ze mocht naar een van onze pleeggezinnen zodat ze meer ruimte voor zichzelf heeft, daar rustig kan bevallen en haar kittens in een huiselijke omgeving kan laten opgroeien.

Moederpoes Mauw met haar kittens bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Bevalling

Aan de telefoon krijg ik inderdaad Annemieke, de pleegmoeder van Mauw. Ze blijkt al even bezig met de bevalling. Met de eerste twee kittens gaat het goed, maar de derde kwam helaas dood ter wereld. Zojuist is nummer vier geboren. Het kleintje leeft nog, maar haar hele darmstelsel zit aan de buitenkant van haar lijfje. Ze heeft geen enkele kans van overleven en wordt naar een dierenarts gebracht, waar ze helaas moet worden ingeslapen. Collega Eline is ook onderweg voor een werkdag op het asiel maar rijdt met haar auto nu snel naar Annemieke toe. Net op tijd om kitten nummer vijf geboren te zien worden – helaas ook niet levend. Vlak daarna komt er nog een zesde kitten. In eerste instantie denken Annemieke en Eline dat ook deze al overleden is, maar dan blijkt er toch iets van leven in te zitten. Ze slaken een zucht van verlichting. Tenslotte komt nummer zeven ter wereld, gelukkig ook levend.

Kwetsbaar

De vier levende kittens van moeder Mauw drinken vooralsnog goed en we hopen van harte dat het zo blijft gaan. De kwetsbare kleintjes zijn nog lang niet uit de gevarenzone en ze zijn ook wat klein van stuk. Het wordt hard hopen dat ze over een week of negen beschikbaar komen voor een nieuw thuis (vóór die tijd zijn ze zeker niet te bespreken).

Groot risico

Regelmatig hoor ik mensen zeggen: “Oh, dat lijkt me zó leuk, een nestje!” Helaas weten wij wel beter. Er gaat regelmatig iets ernstig mis en de zwangerschap en bevalling zijn een grote belasting voor het lijf van de moederpoes. Het grootbrengen van kittens is zwaar voor zowel moeder als eigenaar, en brengt altijd extra kosten met zich mee. Daarnaast kregen wij afgelopen jaar vaker dan voorgaande jaren al wat oudere kittens in het asiel, waarbij het de eigenaren maar niet lukte om zelf een goed nieuw thuis voor de kittens te vinden. Herplaatsen wordt dus steeds lastiger. De ‘leuke’ nestjes vormen zo een groot welzijnsprobleem voor katten.

Laatste nest

Van Mauw weten we dat dit niet haar eerste nest was en er is ook zeker een kans dat ze nu een inteelt nestje heeft gekregen, wat de kans op afwijkingen en een zwak afweersysteem bij de kittens vergroot. Wat we wel weten is dat dit haar laatste nest zal zijn. Wat zal ze blij zijn als ze eindelijk een leven krijgt waarin ze er helemaal voor zichzelf mag zijn.

Op tijd steriliseren

Wij adviseren katteneigenaren met klem om hun kat tijdig te laten steriliseren. En om een misvatting uit de wereld te helpen: een poes hoeft géén nest te hebben gehad voor zij gesteriliseerd wordt. Daarbij komt de veel grotere kans van een ongesteriliseerde poes of ongecastreerde kater op kattenaids (feline immunodeficiëntie virus, FIV). Deze ongeneeslijke ziekte zien we helaas ook in onze regio regelmatig opduiken. Draag dus uw steentje bij aan het kattenwelzijn in onze regio en steriliseer uw kat op tijd. Datzelfde geldt uiteraard voor de castratie van katers, immers: it takes two to tango.*

* Alle plaatsbare katten ouder dan 6 maanden zijn bij Stevenshage gecastreerd of gesteriliseerd.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

Nieuws
3 mei 2024

Loopt u met ons mee?

Onze jaarlijkse collecteweek komt er weer aan: van 21 tot en met 25 mei gaan we langs de deuren. Meld u nu aan als collectant en help de dieren in uw regio!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren