Intussen in het asiel: De Botanicatz in de Leidse Hortus

Intussen in het asiel: De Botanicatz in de Leidse Hortus

Een paar weken geleden valt mijn oog op een artikel in het Leidsch Dagblad. Het gaat over de katten die zichzelf de rol van gastpoes/-kater hebben toegeëigend in de Leidse Hortus botanicus en over hun Instagram accounts. Meervoud inderdaad: @botanicatz en @lilyhortuscat.

Lotus Defaultcat (zwart-wit) en Lily Rustycat zijn vaste gasten in de Hortus botanicus Leiden.

Bezoek aan de Hortus

“Het gaat goed met de katten” lees ik in het artikel. “Alleen Lotus zag er in het begin erg mager uit. Dat gaat nu met bijvoeren een stuk beter.” Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Omdat ik me nu eenmaal graag overal tegenaan bemoei, stuur ik een mail om namens het asiel hulp aan te bieden, mocht dat nodig zijn. Per kerende post komt het antwoord: “van harte welkom om te komen kennismaken”.

En zo gaan Marlies en ik op tien maart richting Hortus, om de katten en hun verzorgers in actie te zien. Bij wijze van een bloemetje nemen we wat kattenvoer mee (want bloemen geven als je bij mensen op bezoek gaat die in/naast/op de Hortus werken… voelt overbodig).

Kennismaking met Lotus

Lotus Defaultcat -alle katten hebben tenslotte twee namen*)- heet ons welkom vanuit zijn knusse hutje. Lotus is een zwart-witte harlekijn kater, met oranje ondertonen, een beetje alsof hij in worteltjespuree heeft staan tapdansen. Dit smoezelige uiterlijk, gepaard aan de informatie over inmiddels verwijderde klitten en de manier waarop hij brokjes eet (zonder te kauwen achterover slaan, als een aspirine) doen ons een gebitsprobleem vermoeden.

“Mogen we even in je bekje kijken” vragen we beleefd. “Eh, nou vooruit, als je maar snel bent” is het argwanende antwoord van Lotus. In die paar seconden ziet Marlies genoeg redenen voor een bezoekje aan de dierenarts. Of hij misschien een kattensnoepje lust? Pas bij het derde zakje dat we voor hem openmaken, kan hij weer enig enthousiasme voor ons opbrengen.

*) Echt wel. Bedenk eens hoe uw kat heet als hij gezellig op schoot ligt te knorren en wat u tegen hem zegt als hij net de Ming vaas van het dressoir heeft geknikkerd.

Lotus Defaultcat is vaste bewoner van de Hortus botanicus in Leiden.

Lily Rustycat

We gaan even in het kantoor van de conciërge zitten waar het meegebrachte voer netjes wordt opgeborgen. Het past er nog nét bij in de kattenkast. Vele kattenliefhebbers die in en rond de Hortus werken, blijken regelmatig een lekker hapje voor hun protegés te kopen. We horen hoe de katten in de Hortus terecht zijn gekomen en spreken af dat Lotus naar het asiel komt, een nachtje slaapt, zijn tandjes laat opknappen, een bloedonderzoekje en zodra hij weer 100% is, terug mag naar zijn stekkie.

Op weg naar de uitgang ontmoeten we Lily a.k.a. Rustycat die ons welkom heet in háár Hortus. Zij ziet eruit als een goudhaantje ondanks de niet aflatende regen. Bij haar geen redenen voor een bezoek aan een arts.

Lily Rustycat is vaste gast van de Hortus botanicus in Leiden.

Ongenoegen

Dan is het tijd voor de tandartsafspraak van Lotus. In de auto heeft hij zijn ongenoegen kenbaar gemaakt door het hele repertoire van Koos Alberts te vertolken. Als hij daarna ook nog in een hokje wordt gezet, is de maat vol voor Lotus. “Doe Dat Deurtje Open” jammert hij ons toe en als we niet gehoorzamen, dreigt hij “jullie krijgen voor straf het hele oeuvre van André Hazes te horen”. Tijdens de avondronde is hij wat kalmer. Iets lekkers gaat er wel weer in. Zachtjes klinkt er nog “lege kruk” als ik de deur achter me dichtdoe.

Afgebroken hoektand

Bij de Keerhoeve ontdekken ze een afgebroken hoektand met een gapend open wortelkanaal (dat moet echt pijn gedaan hebben, wat zijn katten toch stoïcijnse wezens). De tand delft het onderspit en dierenarts Marije verlost Lotus ook nog van enig aangekoekt tandsteen. Een beetje bloed tappen blijkt geen probleem en al snel is Lotus terug in zijn hok waar hij tijdens de avondronde alweer rammelt van de honger. De dag erop blijkt zijn bloed helemaal in orde en gaat het al zo goed, dat Lynn hem mag komen halen. Mét dieetvoorschrift, dat wel. Bekijk hier het filmpje van Lotus die weer terugkomt in zijn vertrouwde Hortus.

De Botanicatz worden elke dag van eten en drinken en aai-sessies voorzien, ook al is de Hortus op dit moment natuurlijk gesloten. “We missen de knuffels van de bezoekers wel” aldus Lily en Lotus, “maar we zijn intussen altijd virtueel te bezoeken!”.

De katten van de Hortus botanicus Leiden hebben een eigen Instagram account. De katten van de Hortus botanicus Leiden hebben een eigen Instagram account.

3 gedachten over “Intussen in het asiel: De Botanicatz in de Leidse Hortus

  1. Geweldige blog!
    Nogmaals hartelijk dank voor de goede zorgen voor Lotus!

    1. Dankjewel! Heel graag gedaan en fijn dat het alweer zo goed gaat met Lotus.

  2. Mijn man Hans is vrijwilliger in de Hortus. Hij maakt o.a. 1 keer per jaar de banken schoon. Hij is blij dat de Horticatz dit zo waarderen 🙂 🙂

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.