Intussen in het asiel: Bij de konijnen af

Categories
Blog: Intussen in het asiel

“Niet zo heel druk” zeg ik de laatste tijd tegen mensen die vragen of we veel dieren hebben zitten in het asiel. Nu weet ik dat zo’n uitspraak altijd een momentopname is. Zomaar ineens kun je overspoeld worden en dan zou je er bijgelovig van worden en nooit meer durven zeggen “best rustig” als het over het asiel gaat.

Inmiddels weet ik dat het niet veel uitmaakt wat je zegt, dieren komen er toch wel binnen. Of juist niet. Het is namelijk in heel 2019 best rustig, tot nu toe. Nu ik het zwart op wit zie, begin ik toch een beetje te twijfelen of ik op deze manier niet toch een of ander onheil over me af ga roepen…

Veel konijnen

Ik pak de cijfertjes er maar eens bij. Tot nu toe dit jaar 286 dieren: 50 honden, 170 katten en 66 overige dieren. Waarvan 37 konijnen. Ze-ven-en-der-tig konijnen? Ja, ga maar na: 18 afstandskonijnen en 19 zwervers. Van die zevenendertig zijn er 21 herplaatst, waren er 4 uit hun hok ontsnapt en werden opgehaald door hun baasjes, is er eentje overleden (Charlie) en eentje moesten we laten inslapen omdat hij zwaargewond binnen kwam. En zo zitten er momenteel nog 10 prachtige fluweelneuzen bij ons in de verblijven. Da’s dus meer dan een kwart van het jaartotaal konijnen.

Konijnen Cron, Forentientje en Bellefleur zoeken een nieuw huis. Klik op de afbeelding voor een actueel overzicht van alle plaatsbare konijnen bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Plaatsbare fluweelneuzen

  • Cron is een bangerdje die langzaam begint te ontdooien. Hij weet inmiddels dat een mens meestal de voorbode is van iets leuks.
  • Forentientje is daar nog niet helemaal van overtuigd, zij twijfelt nog tussen “mensen zijn oké om bij in de buurt te zijn” en “mensen zijn eng en moet je zo snel mogelijk wegjagen”.
  • Bellefleur is een lief ding en prima op haar gemak.
  • Popcorn, Ping en Pong zijn op dezelfde plaats gevonden en zouden zomaar broer en zusjes kunnen zijn. Zusjes Ping en Pong wonen nog samen, voor de zekerheid is broer Popcorn alvast op zichzelf gaan wonen.
  • Twee kereltjes (Dembe en Reddington) zijn samen gevonden en zitten onder de wonden. We gokken dat ze broertjes zijn die elkaar niet meer zo gezellig vinden.
  • Twee grote voedsters (Snövit en Walhalla) zijn met een tussenpoos van meer dan een maand bij ons binnengekomen. Ze hebben hetzelfde type bouw en gelijksoortige wondjes op hun neusjes. Het lijken wel zusjes.

Konijnen Ping, Popcorn en Pong zoeken een nieuw huis. Klik op de afbeelding voor een actueel overzicht van alle plaatsbare konijnen bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Volkstuinen

Als ik de vindplaatsen van onze huidige huppelgasten naast elkaar leg, valt me ineens iets op. Van de tien langoren die we op dit moment hebben zitten, zijn er zeven in een volkstuin- of moestuincomplex gevonden. Dat is geen toeval meer. Ik moet er even over nadenken en dan snap ik het ineens. Konijnen zijn natuurlijk dol op tuinieren!

Ik snap dit en breng hen daarom -mede in een poging het onkruid in mijn tuin te beteugelen- elke dag vers geoogste kruiden. Na uiteraard gecheckt te hebben of het kruid in kwestie wel nijnen-proof is.

Konijnen Dembe en Reddington zoeken een nieuw huis. Klik op de afbeelding voor een actueel overzicht van alle plaatsbare konijnen bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Kruiden

Ik vind het bijzonder om te zien hoe elke knabbelaar een eigen voorkeur heeft. En hoe die voorkeur per dag wisselt. De een begint zijn ontbijt met smalle weegbree, de ander juist met gewone, terwijl paardensla ook een favoriet is. De echte fijnproevers tenslotte storten zich als eerste op de citroenmelisse. Aangevuld met aardbeiblad en een toefje peterselie en afgesloten met een toetje van wilgentak komen onze konijnen gastronomisch niets tekort (uiteraard krijgen ze ook hooi, stro, biks, ‘gewoon’ groenvoer en water).

Afgezien van hun voedingsvoorkeur hebben ze één ding gemeen: ze zijn allemaal op zoek naar een huis. Waar ze mogen tuinieren, een konijnenvriend of -vriendin hebben, een binkie en een bunnyflop kunnen maken en gewoon lekker alle konijnendingen doen die konijnen nou eenmaal doen. Gaat lukken!

(De konijnennamen hebben deze maand een thema. Obelix, Asterix en Panoramix zijn inmiddels opgehaald door hun eigenaar waardoor het thema iets minder strak uit de verf komt…)

Klik hier voor ons actuele overzicht van plaatsbare konijnen.

Konijnen Walhalla en Snövit zoeken een nieuw huis. Klik op de afbeelding voor een actueel overzicht van alle plaatsbare konijnen bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
19 mei 2024

De collecteweek gaat van start!

Van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei kunt u onze vrijwilligers aan uw deur verwachten met de bekende oranje collectebus. Met elkaar hopen we een mooi bedrag op te halen voor de medische kosten van de asieldieren. Geen collectant gezien? Doneer dan online!

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren