Intussen in het asiel: Baas en Hond

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het is vroeg in de ochtend. Zo vroeg, dat het toegestaan is om met de honden het strand op te gaan. Ik passeer een stel met een robuuste Hond, die ik in gedachten classificeer als een dog/stafford/mastiff kruising. Hond is aangelijnd en kijkt zijn ogen uit naar alle honden die om hem heen lopen, dichtbij en veraf.

Slipketting

Hond ziet Baas en Bazin niet meer staan en besluit om zich in de richting van de dichtstbijzijnde soortgenoot te begeven. Zonder veel moeite trekt hij Bazin met zich mee. Baas en Bazin zijn het hier niet mee eens en corrigeren hem met de slipketting die Hond om heeft. Het boeit hem niet zo, kennelijk heeft hij zichzelf aangeleerd dat te negeren.

Baas en Bazin hebben een conversatie (onhoorbaar, ik ben zeker twintig meter van hen verwijderd). Met een gezamenlijke krachtinspanning weten ze Hond tot stilstand te brengen. De houding van Hond is losjes, al blijft de blik ononderbroken gericht op de andere honden.

Correctie

Baas duwt Hond in de zij. Het lijkt bedoeld als correctie. Hond verblikt of verbloost niet. Baas port door, vier keer, vijf keer. De beweging begint gaandeweg meer op knijpen te lijken. Er vindt een subtiele omslag plaats in de houding van Hond: luchtig ontspannen verandert van licht naar wat zwaarder geërgerd. Hond staat op het punt zijn geduld te verliezen.

Ik twijfel. Is dit een bijtincident in wording? Moet ik ingrijpen? Dan staakt Baas -net op tijd lijkt me- de correctiepogingen. Baas en Bazin sleuren -ik weet er even geen ander woord voor- Hond mee naar een rustiger stukje strand.

Hondentrainer

Inwendig hoofdschuddend loop ik verder, proberend om het beeld van knijpende Baas kwijt te raken. Mijn honden leiden me af door vriendelijk doch vasthoudend te verzoeken om nog een keer de bal-bal-bal in de branding te gooien. Op de terugweg komen we opnieuw de Hond/Baas/Bazin combinatie tegen. Ditmaal in gezelschap van hondentrainer Kees (Kees van Duijn, hondentrainer bij Dogtouch van Frans Brouwer.) Hij zag toevallig hetzelfde gebeuren en heeft ter plekke zijn hulp aangeboden.

©2012 Lili Chin. Alle rechten voorbehouden. Bron: Doggiedrawings.net
©2012 Lili Chin. Alle rechten voorbehouden. Bron: Doggiedrawings.net

Beloning

Ik vertraag mijn pas iets, want nieuwsgierig. Trainer Kees legt iets uit aan Baas en Bazin. Hond negeert Baas en Bazin maar heeft alle aandacht voor Trainer, want die heeft lekkers. Trainer wacht in alle rust op de volgende zet van Hond. Een “?” verschijnt boven de kop van Hond. Hond springt tegen Trainer op.  Kalmpjes zegt Trainer “nu krijgt hij natuurlijk niks” tegen Baas en Bazin. En “eens kijken wat hij doet”. Een ogenblik later gaat Hond uit zichzelf zitten. Zonder dwang, zonder ergernis, zonder stress. Inmiddels ben ik buiten gehoorsafstand, er is immers een limiet aan hoe langzaam je ergens voorbij kunt lopen zonder argwaan te wekken.

Vurig hoop ik dat Baas en Bazin ervoor kiezen om met Hond meer lessen bij Trainer -of een van zijn gelijkgestemde collega’s- te gaan volgen. Zo niet, dan bestaat de kans dat Hond binnen afzienbare tijd als “onbetrouwbaar” bij een asiel wordt aangeboden voor afstand.

Geen zesde zintuig

Uit persoonlijke ervaring weet ik maar al te goed hoe tenenkrommend irritant het is als je hond niet doet wat je van hem vraagt (Tripje, kom de bal eens brengen. Leg maar neer. Toe nou jongen, laat los. LÓS!)  Inmiddels weet ik ook dat ik zowel de fout als de oplossing altijd, altijd, ALTIJD! bij mezelf moet zoeken. Hond is gewoon Hond en gedraagt zich als zodanig. Aan de Baas (mens, hersens, vermogen tot zelfreflectie, enzovoorts) daarom de taak om zich te verplaatsen in de hond want andersom gaat echt niet lukken.

Geen enkele hond wordt geboren met een zesde zintuig waardoor hij ‘weet’ dat we graag willen dat hij niet aan de lijn trekt. Of dat ‘HIER’ betekent “hou op waar je mee bezig bent, negeer alle andere prikkels om je heen, kom voor me staan en laat je zonder mokken en morren aanlijnen”.

Gewenst gedrag

We vragen nogal wat van onze honden en ze geven ons zoveel. In ruil daarvoor moeten wij hen gewoon uitleggen wat we bedoelen als we een commando geven. Bij die uitleg (ofwel training) vind ik middelen als dwang, intimidatie of pijn overbodig en onverdiend. Die uitleg (ofwel opvoeding ofwel training) krijgen onze asielhonden ook. We kiezen bewust voor het belonen van gewenst gedrag. Niet te verwarren met zoetsappigheid en domweg ongewenst gedrag door de vingers zien. Integendeel! Grenzen geven duidelijkheid, regels scheppen structuur.

En ai wat is het frustrerend, als Hond en Mens mis-communiceren. Maar oooh wat is het machtig mooi als het lukt…

Tip: Op de website van Doggiedrawings zijn gratis posters en boekjes te downloaden met nuttige informatie en vrolijke infographics over opvoeding, training en lichaamstaal van honden (en katten!).

©2012 Lili Chin. Alle rechten voorbehouden. Bron: Doggiedrawings.net
©2012 Lili Chin. Alle rechten voorbehouden. Bron: Doggiedrawings.net

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
18 januari 2025

Al 25 asieldieren naar gouden mandje in 2025!

[VIDEO] In de eerste weken van 2025 zwaaiden we al 25 asieldieren uit! Ze zijn allemaal verhuisd naar een liefdevol thuis dat aansluit bij hun unieke persoonlijkheid en behoeften. Bekijk de video met Ziva, Gucci, Clark, Pickle, Kiran, Aldi, Jinx, Rikkie, Simba, Siep, Hugo, Blue, Tina, Paul, Ebou, Pom, Pinkie, Dora, Kemba, Paku Paku, Jo, Bradley, Pim, Jesse en Joey!

Achtergrond
11 januari 2025

Stimuleer natuurlijk gedrag bij je konijnen door spel

Spelen is enorm belangrijk voor huisdieren. Het biedt uitdaging, ontspanning en het verrijkt hun natuurlijke gedrag. Dit geldt niet alleen voor honden en katten, maar óók voor konijnen. Dierentrainer Eline legt uit hoe dat werkt. En je kunt meteen zelf aan de slag met een groenteslinger, eierdoos of schuifpuzzel!

Nieuws
10 januari 2025

Heb jij al zo’n warme hoodie uit onze Vriendenshop?

Profiteer dit weekend van gratis verzending van je bestelling in onze Vriendenshop! Je vindt er de leukste cadeaus voor jezelf of iemand anders. Heerlijke warme hoodies voor de winter, een stoere beanie-muts of toch een lief kraamkado? De opbrengst voor de asieldieren wordt ook nog eens verdubbeld. Dus ga snel kijken en sla je slag!

© Copyright 2025 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren