Intussen in het asiel: Alles stroomt

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Iets meer dan een week geleden krijgen we een brief. Geadresseerd: “Aan de bewoners van”. Afzender: Liander. Onderwerp: aankondiging stroomonderbreking. De strekking: op maandag 10 mei ‘s ochtends enkele uren geen stroom. Noodzakelijk onderhoud om onverwachte stroomstoringen voor te zijn. En dat ze het vervelend vinden maar dat de veiligheid van de monteurs vóór gaat. Vooral dat laatste vind ik een uiterst geldig argument.

Knijpkat in het donker

We gaan er voor het gemak van uit dat we de hele ochtend geen stroom zullen hebben. Dan kan het alleen maar meevallen, niet? Het heeft nog best wat voeten in de aarde. Geen stroom = geen warm water, geen stofzuiger, geen telefoon, geen wifi, geen koelkast, geen diepvries, geen CV, geen PIN, geen kassa, geen tondeuse, geen pensionformulieren, geen internet, geen wasmachine. En hebt u enig idee hoe donker het is op ons toilet? Hint: stik-geen-hand-voor-ogen-op-de-tast-zoekend-naar-de-uitgang-donker. We leggen dus alvast een toilet-zaklantaarn klaar en zondag overhandigt Syl aan Marianne plechtig een traditionele knijpkat als Marianne er heilig van overtuigd blijft dat haar telefoon als enige in Nederland géén zaklampfunctie heeft.

Asielmedewerker Lanzo heeft zijn knijpkat al klaarliggen voor de geplande stroomonderbreking.

Klaar voor het Grote Donker

Maandag om acht uur schakelt onze deskundige de computerserver, de telefooncentrale en de omvormers van de zonnepanelen uit, maken we koffie en heet water voor in de thermoskannen en instrueren de vrijwilligers, die snel een emmertje heet water tappen voor sop. We schrijven een bericht voor klanten op onze website. Iedereen gaat aan de slag in afwachting van het Grote Donker.

Zelf besluit ik om de kantine een grote beurt te geven. Het is broeierig warm en ik ben blij als het pauze is. Het licht brandt vrolijk door. Na de pauze begin ik me af te vragen of ik de brief wel goed gelezen heb. Het was toch vandaag? “Ken je die grap?” begint Marianne…

Waar blijft die stroomstoring?

Eerst de kantine dan maar verder poetsen. Zwetend als een otter besluit ik om kwart over elf – met de stroom nog steeds op volle kracht voorradig – de klantenservice van Liander te bellen. Ik krijg aansluiting met een vriendelijke automatische dame die me een sms’je stuurt. En of ik op de link wil klikken. Dat wil ik wel. Als ik al mijn gegevens heb ingevuld mag ik, best handig, kiezen: bellen of appen. In eerste instantie kies ik voor bellen. Na twee minuten in de wacht word ik al ongeduldig en stuur alsnog een appje waarin ik vraag of Liander nou eindelijk nog eens de beloofde stroomstoring gaat verzorgen vandaag (misschien dat ik het iets anders heb verwoord).

Om half twaalf bel ik – wederom ongeduldig – nogmaals de klantenservice. Eén Dibevomagazine*) – gelukkig zonder pauzemuziek – later krijg ik contact en een reactie: “ze zijn op tijd begonnen en nog bezig”. Dat de monteurs hun werk kennelijk doen zonder stroomonderbrekingen vindt de klantcontactmedewerker wel opmerkelijk. Ik ook, gezien het veiligheidsargument in eerder genoemde brief. Ik spreek de hoop uit dat we niet alsnog stroomloos geraken en sluit af met “dan ben ik geholpen en wens ik u een fijne dag!” om zijn taak die hem kennelijk die dag nogal zwaar valt wat te verlichten. Ik weet niet of het lukt.

Mysterieuze bewoner

Dan zie ik een appje terug van Liander. Vincent vraagt of ik misschien per abuis de brief in handen heb gekregen die geadresseerd was aan huisnummer 1 met toevoeging “BIJ”. Omdat die niet bedoeld was voor “huisnummer 1 zonder toevoegingen”. Uhm. Hij zat in de brievenbus van nummer 1, het huisnummer van Dierentehuis Stevenshage. Ik woon zelf op 1a. Dus ja, ik ging er wel zo’n beetje van uit dat de brief hoe dan ook voor mij bedoeld was.

Ik kan het niet laten om terug te appen. Dat zo’n adressering dan best verwarrend is. Maar dat ik desondanks de tijd goed ben doorgekomen met schoonmaken en vakliteratuur. Hij reageert met: “Een brief als deze kan inderdaad verwarring opleveren als deze in andere handen komt dan de geadresseerden. Ergens rondom jouw huis zit een aansluiting die op naam van iemand anders staat, en daar was deze brief voor bedoeld. … In ieder geval goed om te lezen dat je de “extra” tijd ten volste hebt kunnen benutten om wat dingen te regelen die geen stroom nodig hebben.” Dankzij Vincent laat de klantenservice van Liander alsnog een prima indruk achter. Al ben ik nu echt stiknieuwsgierig naar de bewoners van Kenauweg 1 BIJ. Ik hoop op kabouters. Vanwege die kantinevloer, ziet u.

*) Dibevo is een brancheorganisatie voor ondernemende huisdierenspecialisten.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren