Intussen in het asiel: 439 dagen

Categories
Blog: Intussen in het asiel

In oktober 2014 wordt er afstand gedaan van een kruising Staffordshire terriër genaamd Thunder. Hij is dan 8 maanden oud. Een prachtige hond, blauwgrijs met wit gevlekt. Onstuimig en vriendelijk. Zijn eigenaar heeft moeite met zijn gedrag tegenover bezoek in huis. Té vriendelijk zullen we maar zeggen.

Op zich niet ongewoon voor een hond van dit type en deze leeftijd en vol goede moed gaan we aan de slag om hem te herplaatsen. Toch blijkt al snel dat hij niet helemaal doorsnee is.

Als hij aandacht wil, als hij niet met prikkels van buitenaf kan omgaan, als je hem vraag om iets niet te doen, pakt hij met z’n bek je trui of je jas of je arm en laat niet meer los. Of hij omklemt je been. Luistert niet naar opdrachten, reageert niet op snoep. Het werkwoord  “thunderen” ontstaat.

Daarnaast kan hij buiten ineens angstig reageren op dingen. Zo staan er een paar levensgrote oranje kunststof koeien vlakbij het asiel. Na een paar keer er gewoon langs te zijn gelopen, raakt hij ineens in paniek en duurt het weken om hem er weer aan te helpen wennen. Ook is hij onzindelijk. Altijd als je hem komt halen ligt er een verrassing in z’n kennel (wel netjes begraven in z’n deken, dat wel).

Uiteraard doen we ons best om hem te helpen. We beperken we het aantal mensen dat hem mag uitlaten, we geven hem een gentle leader en gaan gericht met hem trainen. Desondanks worden er nog regelmatig mensen “gethunderd”.

Al met al kun je je afvragen of hij wel plaatsbaar is. Wie wil dit in huis hebben? Daarover bestaat echter geen twijfel. Thunder is namelijk ook een hele lieve en zachtaardige hond die heel mensgericht is. Zijn vaste uitlaters zijn dol op hem. Hij is sociaalvaardig met andere honden en doet regelmatig hardloopwedstrijden met mijn eigen honden (kruising windhond en grote poedel) in het asielbos. Zij zijn sneller en wendbaarder maar Thunder is een uitstekende verliezer.

Zo gaat hij kleine stapjes vooruit maar moet nog zoveel leren voordat we iemand aan hem kunnen voorstellen, laat staan mee naar huis durven geven. We besluiten dat we daarvoor hulp nodig hebben.

Annette en Clemens van Stichting Hond in nood hebben vaker met dit bijltje gehakt. Ze zijn ervaren in het rehabiliteren van honden en willen ons helpen met Thunder. Zij komen tot dezelfde conclusie als wij: een ongelooflijk lieve en zachtaardige hond die te sterk reageert op prikkels en helaas geleerd heeft om aandacht af te dwingen. Met zijn bek.

Ze gaan met hem aan de slag en merken wat een slimme en leergierige hond hij is. En passant steelt Thunder ook de harten van Annette en Clemens. Zo’n hond is het nou eenmaal. Hun aanpak is om te voorkomen dat hij in de fout gaat en om hem ander gedrag aan te leren dat voorkomt dat hij in zijn oude fouten vervalt. Dat klinkt eenvoudig…

Een tijd lang halen ze hem twee of drie keer per week op om te gaan oefenen. Intussen zetten we ons ook in het asiel met man en macht in om Thunder te helpen. Lange, ontspannen wandelingen, raggen in het bos en oefenen in zelfbeheersing. Er worden wekelijks vele uren aan hem besteed.

De dag komt dat we weer voorzichtig gaan zoeken naar een nieuw thuis voor Thunder. Af en toe meldt zich een gegadigde en elke keer zijn Annette en Clemens aanwezig bij de kennismaking. Vertellen van tevoren wat de potentiële nieuwe baas wel en niet moet doen en gaan samen wandelen. Het is opvallend hoeveel mensen zich niet aan de richtlijnen (geen aandacht vragen, niet tegen hem praten) houden. Thunder gaat dan prompt ‘in de fout’ en de kandidaten haken één voor één af. Totdat…twee mensen uit Roermond zich melden. Ze luisteren naar wat er gezegd wordt, denken erover na en houden zich aan de aanwijzingen. Ze komen na de eerste kennismaking terug en nog eens en nog eens. Zou het dan toch…?

Lang verhaal kort: op 2 januari 2016 zit een glunderende Thunder in de auto van zijn nieuwe baasjes op weg naar zijn toekomst.

De dag na zijn plaatsing loopt hondenverzorgster Marianne wat zoekend rond. Ze heeft 439 dagen lang samen met Annika voor hem gezorgd. Het gevoel van voldoening overheerst maar het is ook weer even heel erg wennen. Thunder die geen vlieg kwaad doet, maar van wie je toch behoorlijke blauwe plekken kunt oplopen. Thunder op wie je niet kwaad kan worden. Maar ook Thunder die ons een paar grijze haren extra heeft bezorgd. Thunder het blije ei.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren