Intussen in (de dierenartskamer van) het asiel

Intussen in (de dierenartskamer van) het asiel

Het blog is deze week geschreven door Annemiek Bosma, dierenarts bij Dierenartsenpraktijk de Keerhoeve

Na het telefonisch spreekuur en een aantal ochtendafspraken op de dierenkliniek, pak ik mijn spullen bij elkaar en vertrek naar Dierentehuis Stevenshage. Mijn collega-dierenarts Roel komt hier tweemaal per week, maar bij zijn afwezigheid ben ik de vaste vervanger.

Aangekomen bij het asiel word ik vanachter de balie al vrolijk begroet, waarna ik doorloop naar de dierenartskamer. Tijdens de verbouwing moesten we ons destijds een beetje behelpen in een krappe ruimte, maar nu hebben we de beschikking over een fijne ruime dierenartskamer om de dieren uit het asiel en pension te onderzoeken en behandelen.

Mijn ochtend op het asiel begint gelijk al goed. Niet alleen staat er al thee klaar, er is ook beschuit met muisjes! Een van de asielkatten is namelijk onlangs bevallen van een nestje. Moeder en kittens maken het gelukkig goed.

Ik start mijn laptop op en log in op ons patiënten systeem. Ondertussen is de eerste patiënt al opgehaald. Voor een buitenstaander lijkt de volgorde waarin de dieren behandeld worden misschien volstrekt willekeurig. Maar vergis je niet, de volgorde is zo gekozen dat de kans op eventuele besmetting zo minimaal mogelijk is. Want met zoveel asiel- en pensiondieren binnen één gebouw moet je daar natuurlijk extra voorzichtig mee zijn.

Dan wordt er op de deur van de dierenartskamer geklopt. We krijgen te horen dat onze afspraken er zijn. De eerste afspraak is een vrijwilligster met haar pleegkitten. In sommige gevallen is het beter voor een kat wanneer ze niet in het asiel zitten maar in de huiselijke omgeving van een pleeggezin verblijven. Dit kitten komt vandaag langs voor een check-up, vaccinatie en het plaatsen van de chip. Alles is gelukkig in orde en het kitten is compleet op zijn gemak bij mij op de behandeltafel. Hij wil vooral met mijn stethoscoop spelen. Als alles is afgerond zetten we hem weer in zijn mandje en mag hij weer mee naar ‘huis’.

De volgende afspraak is wat minder vrolijk. Een gezin moet door omstandigheden afstand doen van hun kat. Ik kijk het dier na terwijl de asielmedewerkster in het vaccinatieboekje controleert of de kat goed gevaccineerd is. Het is nooit leuk wanneer een dier afgestaan moet worden, maar ik weet dat de medewerkers van het asiel er alles aan gaan doen om een leuk nieuw huis voor haar te gaan vinden.

Vervolgens kijk ik nog een aantal katten na die door de dierenambulance zijn binnengebracht en prik ik bloed bij een asielkat die we verdenken van nierfalen. We bespreken het behandelplan voor een aantal asielkatten en ik kijk een pensionhondje met diarree na. Dan vaccineer ik nog een hond uit het  asiel en kijk nog een konijn na, de ochtend vliegt voorbij!

Als het programma is afgerond en ik mijn laptop weer afsluit, staan opeens de honden van de medewerkers voor mijn neus. Verwachtingsvol kijken ze me aan. Ondertussen weet ik wat er van me verwacht wordt en pak voor ieder een koekje. Dan pak ik mijn spullen in en vertrek weer naar de dierenartsenpraktijk.

Reageren is niet mogelijk.