Interview met MDogs hondentraining

Categories
Achtergrond

Bij Dierentehuis Stevenshage worden zwerf- en afstandsdieren opgevangen, totdat ze een nieuw huis vinden bij nieuwe baasjes. Dat is vaak een stressvolle periode voor de hond, die we proberen zo goed mogelijk te laten verlopen voor zowel de hond als de nieuwe baas. Hondentraining en gedragstherapie zijn daarbij van grote meerwaarde. Tijd voor een interview met Miriam van MDogs Training & Advice door Laura Lancée, vrijwilliger bij Dierentehuis Stevenshage.

Nieuwsgierig naar Miriam’s tips bij adoptie? U vindt ze u onderaan dit artikel.

Matchmakers

We zoeken naar de beste match tussen het karakter van de hond en de omstandigheden van de nieuwe leefomgeving. Hoe is de sfeer in het huisgezin, wonen er veel personen en leven zij een druk leven? Of gaat het om een éénpersoons huishouden met minder prikkels? Heeft het nieuwe huis een balkon of tuin en wonen er veel katten in de omgeving? Dergelijke factoren bepalen in grote mate of de hond in het nieuwe huis past, en of hij of zij er zich gelukkig zal voelen. We gaan dus uit van de behoeften van de hond. Maar hoe weet je wat een hond zoekt en waar hij zich het prettigst bij voelt? Dat vragen we aan Miriam Nijdam-May, oprichtster en eigenaresse van MDogs in Wassenaar. Ze is gespecialiseerd in honden en hun gedrag, en zweert bij een individuele aanpak-op-maat.

Miriam Nijdam-May, eigenaresse van MDogs met haar Rhodesian Ridgeback Jools.

Teckel Lotta

Voor Miriam begon het met haar teckel Lotta. Zij was erg angstig en ontzettend bang voor andere honden op straat. Ondanks haar ervaring met eerdere teckels kon Miriam dit gedrag niet plaatsen. Ze ging op zoek naar antwoorden om Lotta beter te begrijpen en te helpen. Met dat idee schreef ze zich in voor een opleiding tot hondentrainster, maar het werd veel meer dan dat. Het bleek een gouden greep die grote invloed zou hebben op Miriams leven en verdere carrière. Vanaf de eerste dag wist Miriam dat dit was wat ze wilde doen, alles viel op zijn plek. Ze realiseerde zich dat ze intuïtief al de juiste aanpak koos en ‘het’ in de vingers had, waarbij de opleiding haar aanvullende kennis en theorie bood.

Gedragstherapie

Na twee modules was ze hondentrainster, maar ze zette door en volgde ook de modules voor gedragstherapeute. Meteen na het behalen van het diploma in 2011, vestigde Miriam zich als hondentrainster en begon met het geven van advies en privéles aan huis en op locatie aan mensen die hun hond beter willen begrijpen of iets aan het gedrag willen veranderen. Sinds een jaar of drie heeft ze de beschikking over een indoor hondentrainingscentrum, nabij Katwijk, waar ze verschillende trainingen geeft, zoals een Puppy Socialisatie Traject en Detectie lessen (ook inzetbaar voor honden met probleemgedrag). In groepsverband geeft ze bijvoorbeeld speciale training aan Teckels en Ridgebacks. Daarbij gaat ze uit van haar visie, gebaseerd op individuele uitgangspunten en leerprincipes bij honden.

Teckel Lotta in de trainingsruimte van MDogs.

Ga uit van het individu

Miriam gelooft sterk in maatwerk. Immers, iedere hond is uniek met een eigen karakter, specifieke behoeften en emoties. Ga je daarvan uit en geef je de hond wat hij of zij nodig heeft, dan zal het gedrag beïnvloed worden. Je kunt het gedrag van de hond positief beïnvloeden. Denk aan praktische, logische dingen. Bijvoorbeeld: een intelligente hond heeft meer behoefte aan mentale uitdaging. Kom je hem hierin tegemoet met behulp van denkspelletjes, puzzels en neuswerk, dan heb je een tevreden hond met wenselijk gedrag.

De emotie achter het gedrag

Miriam kijkt niet alleen naar gedrag maar ook naar de achterliggende emotie. Met name bij honden met probleemgedrag , dat kan worden veroorzaakt door frustratie, angst, pijn of blijdschap. De kunst is om uit te vinden welke emoties er schuil gaan achter het gedrag zodat je aan de bron kunt werken. Als je teveel kijkt naar het gedrag, pak je de bron niet aan. Omdat alle honden van elkaar verschillen, verdient iedere hond een specifieke aanpak. Het blijft maatwerk. Zo’n zelfde individuele aanpak streven we na voor alle asieldieren bij Stevenshage.

Geen trucjes, maar een lifestyle

Training van een hond gebeurt niet alleen op de hondenschool, maar is een lifestyle. Een hond leert constant gedurende de dag, van alle situaties die hij meemaakt. Trainen gaat op zijn best als het leuk is en als de sfeer ontspannen is. Tijdens de MDogs trainingen leren de honden door middel van spel en trucjes, zoals door je benen lopen, over een loopbrug balanceren, op een krukje staan of door een hoepel lopen. Vaak vinden mensen dit een suf trucje, ze zien er het nut niet van in en zeggen; ‘ik hoef geen circus hond’. Terwijl er zoveel achter zo’n oefening zit qua leerproces voor hond en baas.

Teckel Lotta bij de 'Mix & More' training van MDogs.

Welzijn van de hond

Het welzijn van een hond is een voorwaarde voor een hond waardig leven. Een hond (of mens) kan niet functioneren als hij zich niet veilig voelt. Dat betekent niet alleen dat de hond zich tijdens een training op zijn gemak voelt, maar ook dat er met de training wordt begonnen als de hond eraan toe is. Na een verhuizing of adoptie kan dat even duren. Soms duurt het maanden totdat de hond zichzelf zo prettig voelt, dat je kunt inschatten welke training het beste past. Neem die tijd dus, zodat het beter werkt en het gewoon leuker is voor zowel mens als hond.

Rasspecifieke kenmerken

Bij de keuze van een hond gaan mensen vaak uit van uiterlijk: ze vallen op hoe schattig of stoer de hond eruit ziet. Dat is natuurlijk maar één van de kenmerken, want een hond brengt heel wat meer met zich mee. Zo zal een jachthond vermoedelijk nooit een timide kachelprins worden, een waakhond zal geen sociale allemansvriend worden, en een retriever zal altijd het water in willen. Er zijn dus bepaalde kenmerken die een hond niet gaat afleren. Voordat je een hond neemt, moet je dus een goede keuze maken, ook als het niet om een rashond gaat. Miriam heeft een Teckel en een Rhodesian Ridgeback, beide zelfstandige jachthonden, voor wie ze specifieke groepslessen geeft. Lotta en Jools (zie foto) helpen dan in spel en socialisatie.

Conditionering

Van nature zijn honden goed in het leggen van associaties. Zo hebben ze snel door dat ze op bepaalde tijden eten krijgen of dat op bepaalde plekken vaak katten verschijnen. Hiervoor hoeven ze zelf niets te doen. Het wordt een actief leerproces als de hond iets gaat doen om een bepaalde beloning te krijgen. Wordt die beloning herhaald, dan gaat de hond dat gedrag vaker vertonen. Zo leert de hond wat van hem verwacht wordt. Dit heet operante conditionering en hiermee kun je een hond van alles leren. In gevallen waar ‘ruis’ in de communicatie is ontstaan en mensen onbedoeld verkeerd gedrag belonen, kan Miriam adviseren en begeleiden.

De trainingszaal van MDogs.

Tips bij adoptie

Voor Dierentehuis Stevenshage is het van belang dat honden een goede nieuwe plek krijgen, en een prettige relatie opbouwen met hun nieuwe baasjes. Miriam heeft een paar goede tips voor adoptanten:

  • Weet wat je in huis haalt. Gaat u voor een drukke hond, een oudere hond, waaks, kalm, gespierd? De soort hond bepaalt waar ze behoefte aan hebben en de vraag is of u dat kunt bieden.
  • Spijker uw basiskennis bij. Basiskennis over voeding, medische zaken en opvoeding (hoe leer ik mijn hond alleen thuis te zijn) kan je op verschillende plekken vinden, bij een hondenschool, maar zeker ook op internet, via vrienden of in boeken.
  • Probeer het uit. Heeft u een bepaalde hond op het oog, probeer het eens uit. Loop een keer mee met iemand die zo’n hond heeft, of ga langs bij de rasvereniging.
  • Is de hond inmiddels in huis, neem dan de tijd om elkaar goed te leren kennen. Na een eerste proefperiode (schaam u niet als het echt niet gaat), duurt dat een paar weken tot maanden. Neem die tijd.
  • Zorg dat de hond goede ervaringen opdoet, laat hem dingen ontdekken en let er dan op dat het goed afloopt, zodat de hond geen trauma’s of angsten opbouwt. Stel je verwachtingen bij, maar groei mee met de hond en ontwikkel je observatievermogen.
  • Niets moet, als het maar fijn is samen. Daar gaat het om!

Voor meer informatie en contact met Miriam, ga naar www.mdogs.nl.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
24 april 2024

Loopt u met ons mee?

Onze jaarlijkse collecteweek komt er weer aan: van 21 tot en met 25 mei gaan we langs de deuren. Meld u nu aan als collectant en help de dieren in uw regio!

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren