Intussen in het asiel: Hittegolf

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Vorig weekend zou alle hitterecords breken, vertelde het nieuws ons. Op zulke vooruitzichten moeten we in het asiel goed inspelen. We besluiten daarom op donderdag al om op zaterdag geen asieldieren te plaatsen. Voor de pensiondieren breiden we op vrijdag en zaterdag de haal- en brengtijden uit met een uur ’s ochtends vroeg en in de vooravond. Alle verwachte pensionklanten worden daarover gebeld en gemaild en we plaatsen berichten op de website en social media. We bellen alle vaste vrijwilligers en brengen hen op de hoogte van de veranderde dienstregeling. De honden gaan vanaf 8 uur al wandelen terwijl anderen snel de kennel schoonmaken en voer klaarmaken. ’s Middags gaan de honden alleen in ons hondenbos, waar schaduw is en een waterbadje. De honden houden het zo prima uit.

Het is onze eerste zomer in het nieuwe gebouw en we ontdekken dat we het redelijk koel kunnen houden door ’s avonds bepaalde deuren open te zetten. Zonwering bij de kattenquarantaines blijkt wel noodzakelijk. Er hangt nu tijdelijk een bonte verzameling dekbedhoezen voor de ramen. Er zijn screens besteld, zodat de katten geen hoofdpijn meer hoeven krijgen van hun veelkleurige uitzicht. En natuurlijk ook omdat screens beter werken tegen de zon dan dekbedhoezen.

Door de zorg voor onze ernstig zieke en inmiddels overleden Damocles en de hoge temperaturen was mijn schema de afgelopen weken ’s avonds anders dan anders. Normaal loop ik mijn avondronde ergens tussen negen en tien uur. Afgelopen week begon ik met om acht uur een pensionkat insuline te geven en een andere pensionkat een extra maaltijd. Dan even kijken bij Damocles. Om negen uur eerst grondig checken of er nergens katten kunnen ontsnappen en dan alle deuren en ramen openzetten. Ik heb ze geteld: tien deuren beneden en twaalf ramen boven. Vervolgens mijn gewone avondronde en nog een tijdje bij Damocles zitten. Het is nog steeds warm en het blijft lang licht dus ga ik wat onkruid wieden. Als ik zo tegen elf uur drie keer in een brandnetel heb gegrepen, is het weer tijd om daarmee te stoppen. Alle 22 ramen en deuren gaan weer dicht en Damocles krijgt nog een aai.

Op zaterdag is het hoogtepunt van de hittegolf, met een verwachting van 32 graden. Collega’s Syl en Marlies zorgen samen met vrijwilligers Ronald, Jolanda, Elita, Kyra, Stephanie, Sigrid, Ada, Aylin, Katja, Annemiek, Giny, Marco en Roland ervoor dat alles op rolletjes loopt. Syl en Marlies beginnen al om half zeven’s ochtends. De vrijwilligers komen om 8 uur en de dieren zijn vóór tienen allemaal verzorgd. De eerste pensionklanten zijn dan ook al geholpen. De laatste pensionklant gaat om half acht ’s avonds de deur uit.

Net als Syl aan haar avondronde wil beginnen,  meldt zich de politie met vijf honden die in een auto zijn aangetroffen.  Samen met Marlies (die er ook nog is) maken ze kennels klaar en geven de honden water en eten. Uiteindelijk trekt Syl om kwart voor tien ’s avonds de poort achter zich dicht. We beëindigen voor nu het Tropenrooster. Ik bedenk me dat het gezegde “tropenjaren tellen dubbel” misschien zal zijn ontstaan doordat je met hoge temperaturen dubbel zoveel uren werkt.

Zondag ben ik weer aan de beurt. Tijd om te gaan wennen aan een bureau waar niet langer een zwarte kat zijn slaapplaats heeft.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
19 mei 2024

De collecteweek gaat van start!

Van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei kunt u onze vrijwilligers aan uw deur verwachten met de bekende oranje collectebus. Met elkaar hopen we een mooi bedrag op te halen voor de medische kosten van de asieldieren. Geen collectant gezien? Doneer dan online!

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren