Dierentehuis Stevenshage composteert konijnenkeutels

Dierentehuis Stevenshage composteert konijnenkeutels

10 Oktober 2016 РVandaag is de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Een belangrijk onderwerp voor Dierentehuis Stevenshage in Leiden, dat onlangs weer een nieuwe stap zette naar een duurzaam asiel. Als eerste dierenasiel in Nederland gebruikt Dierentehuis Stevenshage  een composteermachine om zaagsel en uitwerpselen van konijnen en knaagdieren samen met groenafval van het asielterrein te composteren. De compost wordt als grondverbeteraar gebruikt voor de tuin en het hondenspeelbos op het eigen terrein.

Het Leidse dierentehuis, dat jaarlijks ongeveer 1000 honden, katten, konijnen, knaagdieren en vogels uit de regio opvangt, is gelegen op een industrieterrein en daar wordt geen groenafval opgehaald. De uitwerpselen van de ruim 100 konijnen en knaagdieren die jaarlijks in het asiel terechtkomen en daar gemiddeld een maand verblijven voordat ze een nieuwe eigenaar gevonden hebben, komen anders bij het restafval terecht. Het composteren scheelt het asiel tot wel twintig volle containers restafval per jaar.

Dierentehuis Stevenshage heeft de composteermachine aangeschaft met een donatie van het Wensenfonds van Rabobank Leiden-Katwijk in de categorie duurzaamheid. Deze aanschaf sluit goed aan bij de groene insteek van het asiel, dat (samen met het eigen pension) sinds twee jaar in een nieuw, duurzaam gebouw is gevestigd met zonnepanelen, LED verlichting, een zonneboiler, gasdroger en actieve afvalscheiding.

Om consumenten dit groene voorbeeld te laten volgen, heeft het bedrijf Eco-Cycle, dat de composteermachine aan Dierentehuis Stevenshage leverde, er een kortingsactie voor het publiek aan gekoppeld. Wie een kleine Eco-Cyle huishoud-compostmachine aanschaft, deze bon uitprint en inlevert bij het asiel, krijgt het apparaat gratis geleverd. Bovendien ontvangt het asiel dan een donatie van 25 euro van de leverancier!

Reageren is niet mogelijk.