Intussen in het asiel – Voor elke kat een huisje

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Een van de dingen die we vaak horen als er mensen voor een kat naar het asiel komen, is : “Ik wil geen kitten, want die vinden toch heel snel een baasje. Ik wil graag een volwassen kat uit het asiel een kans geven.” Een mooie gedachte én een gedachte waar we blij mee zijn. Toch zal het mensen misschien verbazen hoe snel de meeste katten herplaatst worden ongeacht hun leeftijd en eventuele gebreken. Daaraan wijden we (kattenverzorgster Marlies en Nicolette) graag deze week een blog.

Kater Takashi, die ondanks zijn hartprobleem al na twee dagen een nieuw baasje vond.

Misverstanden

Het is namelijk heel erg jammer dat er nog steeds veel mensen rondlopen die denken dat een gemiddelde asielkat maanden of zelfs jaren in het asiel zit. Of, nog erger, dat we een asielkat laten inslapen als hij te lang (en wat is té lang…) in het asiel zit. De dagelijkse realiteit bij Dierentehuis Stevenshage is gelukkig héél anders!

Mensen die regelmatig onze website bezoeken of ons volgen op Instagram, zien hoe snel katten besproken en geplaatst worden. Als je op zoek bent naar een leuke lieve kat die op een flat of met kinderen kan, moet je zelfs heel snel zijn. Een paar dagen nadat een dergelijke kat beschikbaar komt, is hij vaak alweer besproken en herplaatst. Soms tot – begrijpelijke – frustratie van mensen die op zoek zijn naar zo’n kat en achter het net vissen.

Langzitters en katten met gebreken

Natuurlijk zijn er altijd een paar katten die wat langer zitten, maar ook daar komt altijd uiteindelijk wel iemand voor. Langzitters Poes en Minous zijn een goed voorbeeld. Vanaf september 2015 in het asiel en twee weken geleden kort na elkaar geplaatst (de eerste berichten zijn dat het met allebei heel goed gaat). Opvallend is ook dat het vaak geen bezwaar is als een kat een medisch probleem heeft. Soms denken we wel eens dat hoe zieliger de kat is, des te sneller hij of zij herplaatst wordt.

Neem kater Takashi. Hij heeft een heftig hartprobleem. De dierenarts denkt dat hij niet oud zal worden en heeft medicatie voorgeschreven die hij de rest van zijn leven moet krijgen. Op vrijdag komt Takashi op onze website te staan met duidelijk erbij vermeld dat we niet weten hoe lang of kort hij nog te leven heeft. Zaterdag komen er mensen naar hem kijken, die al snel helemaal verliefd zijn. Ze weten waar ze aan beginnen en geven hem maar al te graag een kans. “Normaal nemen we oudere katten uit het asiel, nu een jonge kat die niet oud zal worden. We hopen dat we hem nog een leuke tijd kunnen geven.” Twee dagen nadat Takashi beschikbaar is gekomen voor herplaatsing verlaat hij het asiel. *

Succesverhalen

En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen:

Twee broertjes, Dipsy en Knor, zijn 17 jaar oud als ze worden afgestaan. Een hele leeftijd en dan willen we ze ook nog bij elkaar houden. Drie weken na hun binnenkomst gaan ze samen naar hun nieuwe huis met dolgelukkige baasjes. (Het zijn ook echt hele leuke katten!)

Maska heeft een ernstig oorprobleem en de kans dat er een tumor in de gehoorgang zit, is zeer groot. Opereren kan de dierenarts niet, daarvoor zit het te diep. Behalve doof is Maska ook oud en niet in topconditie. De dierenarts vraagt zich nog wel even af of ze wel herplaatsbaar is, maar wij weten wel beter (en de dierenarts inmiddels ook). Met druppels houden we haar oorprobleem voorlopig in bedwang. Maska zelf heeft helemaal nergens last van en geniet volop van het leven. Eén week nadat ze op de website is gezet om een nieuwe baas te zoeken, ligt ze al zeer tevreden in haar nieuwe huis. De baas is heel blij met haar en heeft tijdens oud en nieuw profijt gehad van het feit dat Maska stokdoof is. Welk vuurwerk?!

Molletje heeft hartritmestoornissen. Die zijn zodanig ernstig dat er eerst verder onderzoek moet gebeuren (echo, bloeddrukmeting) voordat hij beschikbaar wordt voor plaatsing. Daartoe hebben we net die ochtend besloten, als er ‘s middags mensen langs komen op zoek naar een kat. Ze zijn al eerder langs geweest en we weten inmiddels een beetje naar welk type kat ze op zoek zijn. Daarom vertelt Marlies toch maar het verhaal van Molletje omdat ze toch denkt dat dat DE kat voor hen kan zijn. Met opzet vertelt ze eerst het verhaal en pas als dat hen niet afschrikt, laat ze Molletje pas zien. Nu is Molletje ook ontzettend lief en gooit zijn charmes in de strijd. Ze zijn op slag verliefd. Hij mag nog niet weg, want toch eerst dat verdere onderzoek, maar een baasje is dus al gevonden! Na uitgebreid onderzoek en advies van dierenarts en cardioloog, besluiten ze dat ze het graag met Molletje willen proberen. En zo komen ze hem een week na de eerste kennismaking dolblij ophalen.

Klein cypers poesje Cupcake is 12 jaar en net hersteld van bronchitis. Het was ernstig, we hebben haar maar ternauwernood erdoor weten te slepen. Op de dag dat ze op internet tussen de beschikbare katten komt te staan, vindt ze al meteen nieuwe baasjes.

Bovenstaande katten zijn zeer recente voorbeelden (zeg maar de laatste maand) maar ook uit het iets verdere verleden zijn tal van voorbeelden te noemen. Graaf de graatmagere edelman die in zijn nieuwe thuis zijn innerlijke kitten weer ontdekte, Red de mooie rooie met suikerziekte of Caruso de hoogbejaarde heer met vocale talenten.

De juiste kat bij de juiste eigenaar

Wel letten wij als asielmedewerkers goed op dat mensen de juiste kat voor hun situatie kiezen en moeten dan soms aandringen om mensen over te halen om toch een kitten in huis te nemen. Zo ook de mensen van Bumper. Bumper is een supervriendelijke mooie witte kater. Hij komt binnen met een wond aan zijn poot. Die poot moeten we uiteindelijk laten amputeren. De amputatiewond geneest maar langzaam en daarom moet hij een hele tijd in het asiel blijven. We leren hem dus goed kennen. Zijn baasjes willen na een tijdje graag een vriendje of vriendinnetje voor Bumper. Omdat Bumper ons meer een ‘vader’figuur lijkt dan een ‘broer’type, lijkt het ons het beste als ze voor een jong poesje kiezen.  Zijn baasjes voelen zich wat bezwaard om een kitten te nemen (want willen liever een moeilijk plaatsbare kat) maar gaan uiteindelijk overstag. Bumper en zijn stiefdochter zijn echte maatjes geworden.

Elke kat is uniek en elke klant is uniek. Het is daarom belangrijk om te zoeken naar de beste oplossing voor allebei. Zo verkopen we soms ook ‘nee’ als we de combinatie niet vinden kloppen. Maar we vinden uiteindelijk voor elke kat een plekje. Omdat er gelukkig een heleboel aardige mensen zijn die een asieldier een kans geven!

* Takashi heeft helaas zijn eerste kans op een gouden mandje zelf verknoeid; hij ontpopt zich in zijn nieuwe thuis tot een grote pestkop en zit zijn nieuwe ‘zusje’ constant dwars. Dat is voor niemand een wenselijke situatie en daarom zit Takashi inmiddels weer in het asiel. Maar niet voor lang, daar zijn we van overtuigd.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
27 maart 2024

Welkom aan drie nieuwe bestuursleden!

Ons bestuur bestaat uit bevlogen vrijwilligers die zich onder meer bezighouden met financiële, personele en strategische zaken voor het asiel. Onlangs mochten wij maar liefst drie nieuwe bestuursleden verwelkomen: Talien, Suzanne en Ingeborg stellen zich graag aan u voor!

Nieuws
25 maart 2024

Dog Survival Run: sponsor Conan en Eline!

Wat een helden! Collega’s Eline en Conan renden, klommen, sprongen en zwommen zich door het zware parcours van de Dog Survival Run. Bekijk hier de video. U kunt dit sportieve duo nog steeds sponsoren. Uw donatie wordt verdubbeld en komt ten goede aan onze asieldieren!

Info
24 maart 2024

Komt u shoppen in ons winkeltje?

Wij verkopen voerbakken, mandjes, tuigjes, speelgoed, vervoerskorfjes, te veel om op te noemen. Allemaal tweedehands maar in prima staat. Het bedrag van uw aankoop geldt als donatie en komt momenteel dubbel ten goede aan onze asieldieren!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren