Groen denken en vooral groen doen!

Categories
Achtergrond

Duurzaamheid en biodiversiteit in en om het asiel

Stevenshage zorgt natuurlijk voor dieren, maar daar stopt onze verantwoordelijkheid niet. Want met een flink gebouw, een hondenbos, een siertuin en een buitenterrein zijn wij onlosmakelijk verbonden met onze omgeving. En ook daar zorgen we zorgen we zo goed mogelijk voor. We gebruiken houtkorrels in plaats van mineraal kattengrit, kiezen zoveel mogelijk voor ecologische schoonmaakmiddelen, gerecycled papier voor drukwerk en we hergebruiken materialen waar het kan. Maar daar blijft het niet bij. Tijd voor een inkijkje in onze groene bedrijfsvoering!

Energiezuinig gebouw

Om de ruim 800 dieren die we per jaar opvangen dag en nacht van een lekker warm (en soms koel) mandje te voorzien, is natuurlijk veel energie nodig. We maken dagelijks de dierenverblijven grondig schoon, wat veel heet water kost. Tel daar talloze was- en droogbeurten bij op en je begrijpt dat er in ons gebouw van ruim 1500 m2 elke dag flink wat energie doorheen gaat. Bij de nieuwbouw van het asiel in 2014 is al rekening gehouden met een zo laag mogelijk energieverbruik: houtskeletbouw, goede isolatie, HR++ glas, tochtsluizen en ledverlichting.

Duurzame installatie

Onze benedenverdieping is voorzien van vloerverwarming, zodat het cv-water minder heet wordt gestookt en de dieren dag en nacht een gelijkmatige omgevingstemperatuur hebben. In de zomerperiode wordt dit systeem gebruikt om de quarantaineruimtes van de katten passief te koelen. Er is een warmtepomp voor de kattenafdeling en er zijn twee grote warmtepompboilers voor de warmwatervoorziening. We noteren inmiddels bijna nul op de gasmeter en wekken met 223 zonnepanelen per saldo al onze elektriciteit zelf op.

Levend groen

Naast een duurzame installatie beschikken we ook over een minstens zo indrukwekkende groene buitenruimte. Wie ons voorplein betreedt ziet de siertuin, moestuinbakken met onbespoten kruiden voor onze asielkonijnen en regentonnen aan de kattenverblijven. Verderop liggen twee hondenbossen van samen zo’n 3000 m2. De tientallen grote bomen, struiken en planten op ons terrein zijn niet alleen goed voor ons welzijn en voor de honden om lekker in rond te rennen. Ze bieden ook waardevolle huisvesting en voedsel aan allerlei soorten insecten, vogels en kleine zoogdieren, waaronder reigers, eekhoorns en vleermuizen. Er wordt daarom duurzaam groenonderhoud gepleegd, waarbij we altijd rekening houden met alles wat leeft. Gesnoeide takken en stronken houden we op het bos. Daar bieden ze allerlei mogelijkheden voor insecten, (korst)mossen en natuurlijk paddenstoelen. Twijgen en jonge takjes worden versnipperd en strooien we als bodemverbetering en beschermlaag in de perken.

Siertuin met herplaatsers

In onze siertuin tuinieren we gifvrij en zo natuurlijk mogelijk. Dat houdt in: niet spitten maar mulchen, niet spuiten maar wieden en zoveel mogelijk biologische bloembollen en inheemse planten. Als uitzondering op dat laatste verwelkomen we, zoals het een asiel betaamt, ook gezonde planten en bomen die elders overbodig zijn geworden. Eén van de geadopteerde bomen is onze Moerbei van Herinnering: een levend monument ter nagedachtenis aan bijzondere mensen en dieren die veel hebben betekend voor het asiel. Het zijn deze mensen die ons via nalatenschappen in staat stellen tot de grote verbouwingen en verduurzamingen die onze organisatie toekomstbestendig maakt. Wij zijn hen hier intens dankbaar voor.

Klik op de knop hieronder voor vrijblijvende informatie over nalaten aan de asieldieren.

Toekomstplannen

Met duurzaam groenonderhoud zorgen we ook dat ons terrein klimaatbestendig wordt en blijft, zodat er bij extreem weer geen bomen omwaaien of wateroverlast ontstaat. Om dat laatste draait ons volgende project, waarbij we regenwater vanaf onze daken niet alleen gaan opvangen in regentonnen, maar ook wegleiden naar wadi’s in de hondenbossen. Hierdoor ontstaan er minder plassen op ongewenste plekken. En door de oeverbeplanting wordt er leefruimte gecreëerd voor onder andere amfibieën, insecten en bijzondere waterplanten. Het wensenlijstje voor de langere termijn omvat het halfopen maken van parkeerplekken en gevelbeplanting tegen het gebouw. Om te spreken met de woorden van onze adviseur biodiversiteit Esther de Groot: “Niet overal kan alles, maar overal kan wel iets!”

Wilt u onze groene missie steunen? Klik op de knop hieronder om te zien hoe u kunt doneren.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
19 juni 2024

Leesvoer voor de zomer: de nieuwe Beestenbende!

Spelen is goed voor dieren! Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Dat en nog veel meer leest u in de gloednieuwe editie van ons lijfblad Beestenbende. Met onder meer een charme-offensief van covergirl Jaimy, een interview met vrijwilligster Indy en een woordzoeker voor op het strand.

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren