Afstand doen

Afstand doen

Er zijn allerlei redenen waarom een eigenaar soms afstand moet doen van zijn huisdier. Dat is nooit leuk en dat begrijpen onze medewerkers maar al te goed. Over het algemeen hervinden dieren snel hun evenwicht. En gelukkig wordt het grootste deel snel herplaatst. Eventuele gedragsproblemen worden al tijdens het verblijf in ons asiel behandeld.

Om het hele proces wat makkelijker te laten verlopen hebben we onze voorwaarden hieronder op een rijtje gezet. Uiteraard mag u altijd contact opnemen voor overleg. Maak ook gerust vrijblijvend een afspraak om onze opvang te bekijken.

Afspraak en medische check

Afstand doen van uw dier kan alleen op afspraak. Maak een afspraak via e-mail of telefoon.

Kosten

Wanneer u afstand doet van uw dier, betaalt u een bijdrage in de kosten voor herplaatsing.

Vragenlijst

Tijdens de afspraak vragen we u een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst gaat over het gedrag en de gewoontes van het dier. Deze informatie is erg belangrijk bij het vinden van een geschikte nieuwe eigenaar.

Medische check

Tijdens de afspraak kijk onze dierenarts uw dier na. Mocht deze iets vinden, dan worden de kosten van behandeling aan u doorberekend. Het afstandsgesprek en de medische check duren bij elkaar ongeveer een uur.

Herkomst dieren

We nemen alleen afstandsdieren aan uit ons eigen verzorgingsgebied. Dat zijn de gemeentes Kaag en Braassem, Katwijk (incl. Rijnsburg en Valkenburg), Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Komt het dier uit een ander asiel of bij een fokker vandaan? Dan moet u het dier waarschijnlijk daar ook terugbrengen.

Inentingen

We nemen alleen goed ingeënte afstandsdieren aan. Let op: de entingsvoorwaarden voor ons asiel zijn anders dan de standaard entingen die uw dierenarts adviseert voor een thuissituatie. Zie Entingsvoorwaarden honden en Entingsvoorwaarden katten. Mocht blijken dat de enting van het dier binnen twee maanden na de afstandsdatum verloopt, dan rekenen wij ook de kosten van een herhalingsenting. Voor konijnen, knaagdieren en vogels gelden geen specifieke entingsvoorwaarden.

Castratie of sterilisatie

Bij katten die ouder zijn dan 6 maanden en die niet ‘geholpen’ zijn, rekenen wij ook kosten voor castratie of sterilisatie. Wilt u afstand doen van een reu met een gedragsprobleem? Dan kan het zijn dat we de hond alleen aannemen nadat hij is gecastreerd of we rekenen de kosten hiervoor aan u door. Daarnaast willen we voorkomen dat bepaalde teefjes in de broodfok terecht komen. Daarom rekenen wij mogelijk ook een tegemoetkoming in de sterilisatiekosten bij het afstand doen.